Gå til:
 
Hjem
Totalt
Totalsum ordre
0,-
Flått og flåttbitt
 
Flått er en liten midd som har utseende som kan ligne på edderkopper og hvert år er det ca 250 - 300 personer som blir rammet av borreliose i følge folkehelseinstituttet. Flåtten suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker.  Den er på utkikk etter tynne hud områder på kroppen som den kan bite seg fast i. Disse områdene kan være på leggene, i knehasene, lysken, hodebunn, bak ører osv. 
 
Flåtten kan variere på størrelser, alt fra 2 mm til 1,5 cm lang, og det er ingen tydelig skille mellom hode, bryst og kropp. Kroppen er flattrykt og oval med ryggskjold. Flåtten bruker å klatre opp i planter og små busker der den ligger på vent til å feste seg til et vertsdyr. De fleste flåttbitt er ufarlige og ca 98 % av bittene fører ikke med seg smitte. En sjelden gang kan den føre med seg en bakterie som heter ”Borrelia”. 
 
Borelliose er en sykdom som kan føre til lokalt utslett og noen ganger en mer alvorlig tilstand der bakterien angriper sentralnervesystemet. Bakterien overføres bare i løpet av noen timer, men størst risiko er det når flåtten sitter fast i huden mer enn 24 timer (www.nhi.no, søkeord: flått). I Norge regner en ca 20- 30 % smitte risiko av flåttnymfene og 40-50 % av voksne flått er smittebærere.
 
Den liker seg best i fuktige omgivelser og ved gress, kratt, små busker og skogsområder med god bestand av dyr og mennesker.
 
Hvordan fjerner du en flått?
Når du blir bitt av en flått som setter seg fast i huden, er det viktig å fjerne denne så raskt som mulig for å hindre smitteoverføring. Dette gjøres enkelt ved for eksempel å dra vekk flåtten med neglene dine eller en pinsett. Det finnes og ulike ”flått fjernere” på markedet som en kan kjøpe på ditt nærmeste apotek. 
 
Det er viktig å knipe rundt kroppen lengst mot hode, deretter vrir den forsiktig rundt mens en lett drar flåtten ut. Dette skal ikke være særlig smertefullt. Dersom hode sitter igjen i huden, vil denne komme ut av seg selv etter noen dager. Ikke begynn å grave ned i huden for å fjerne den da dette kan øke infeksjonsfaren ytterligere. Etter at du har fjerne flåtten, kan det være lurt å vaske lett over stikk stedet med Klorhexidin 0,5 mg/ ml eller med såpevann. Dette for å fjerne rester av middens kropp og væske som ligger igjen på huden. Dersom en har fått sår av bittet kan en godt legge på sårsalve eller antibiotika salve direkte på huden for å forebygge eventuell infeksjon.
 

Er jeg blitt smittet?
De fleste flått bitt er helt ufarlige og det er vanlig at en bekymrer seg unødig. Typiskesykdomstegn på Borreliose kan være utslett rundt stikkstedet. Her vil de danne seg en rød ring rundt og bli hovent og ømt. Samtidig kan lymfen dine hovne opp å bli ømme. Dette kan skje i løpet av en periode fra 2 dager til 4 uker. I denne perioden kan det oppstå feber, generell nedsatt allmenn tilstand, leddplager, muskelsmerter og utslett på hele kroppen. Dersom en får slike symptomer etter et bitt, bør en oppsøke lege. Dette for og tidlig starte med forebyggende behandling. Sykdomsutviklingen kan variere fra person til person, men en kan gå med influensa lignende symptom over en tid.
 
Hva gjør jeg?
”Borreliose” er en tilstand som vanligst bare gir utslett og symptom som beskrevet ovenfor, men i noen tilfeller angriper bakterien sentralnervesystemet. Dette kan føre til lammelser i ansikt, armer, deler av beina og kroppen generelt. I verste fall kan pasienten bli bevisstløs og få pusteproblem relatert til dette. Dersom du opplever symptomer og tilstand som nevnt ovenfor, bør du kontakte lege umiddelbart, eventuelt ringe 1-1-3 for råd og veiledning. Det er viktig å opptre rolig ovenfor pasienten og vise trygghet
 
Generell Førstehjelp ved flåttbitt
  • Fjern flåtten som nevnt over, men ikke fjern hode dersom dette sitter fast. Det faller ut av seg selv.
  • Avkjøl område med kaldt vann dersom hevelse.
  • Vask forsiktig rundt stikkstedet med såpevann eller desinfeksjonsmiddel.
  • Hvil stikkstedet og beskytt det mot sollys.
  • Følge nøye med på utvikling som økt hevelse, rødme, ring rundt stikkstedet generell sykdomsfølelse, feber, osv. 
  • Ha lav terskel for å kontakte lege dersom symptomene utvikler seg. 
  • Husk at Borreliose symptomer kan lett forveksles med andre virusinfeksjon o.l.


 

Ehandelsløsning fra Digitroll AS