Røde Kors Førstehjelp

 

7 grunner til å skaffe deg hjertestarter hjemme

Hjertestartere er i dag mye rimeligere enn for få år siden. Flere og flere privatpersoner velger derfor å gå til anskaffelse av hjertestarter til huset, hytten, båten eller andre steder man tilbringer fritiden sin. Her er 7 grunner til hvorfor en hjertestarter kan være en smart investering for deg og din familie.

Hvert år er det 3000-4000 personer i Norge som får hjertestans utenfor sykehus. Får man hjertestans, starter ikke hjertet å slå igjen uten at noen hjelper, og prognosen for overlevelse faller kraftig for hvert minutt som går.

1. Nærhet til hjertestarter redder liv

 Hjertestans kan skje plutselig og uten forvarsel. Jo raskere man får gitt et støt med en hjertestarter, desto større sjans er det for at hjertet begynner å slå igjen. Tidlig bruk av hjertestarter kombinert med hjerte- og lungeredning øker sjansen for overlevelse betraktelig.

2. De fleste hjertestans skjer i hjemmet

Cirka 60-70 % av alle tilfellene av hjertestans utenfor sykehus, skjer i eget hjem. Alle kan få hjertestans, både unge og gamle, men tilstanden forekommer hyppigere hos menn og hos eldre over 65 år. Hensikten med en hjertestarter er å kjøpe seg tid, for å minimere skadeomfanget, frem til medisinsk personell kommer frem til pasienten, og kan overta behandlingen.

Flere privatpersoner kjøper seg hjertestarter. Hvorfor kan du lese her. 

3. Tid er avgjørende

Hytter er ofte utenfor allfarvei. Uansett om man er hjemme eller på hytten kan redningstjenesten bruke lang tid til å komme fram til der du og din familie er. Årsakene kan være mange. Derfor kan det være avgjørende med en hjertestarter tilgjengelig. Tidlig defibrillering kombinert med hjerte- og lungeredning, kan forbedre overlevelsesgraden opptil 74 %, når defibrillering leveres innen tre minutter etter hjertestans. For hvert minutt som går mellom hjertestans og defibrillering, reduseres sjansen for overlevelse med 7 til 10 %.

4. Hjertestarter kan brukes av alle

Tidligere var hjertestartere kun forbeholdt helsepersonell. I dag er de så enkle at i utgangspunktet alle kan bruke en hjertestarter. Mange liv er blitt reddet nettopp fordi det har blitt utplassert hjertestartere hos bedrifter, organisasjoner og kjøpesentre. Hjertestarter-kurs er absolutt anbefalt, men ikke et krav. Kurs i bruk av hjertestarter gjør steget for å ta i bruk hjertestarteren mindre, i tillegg til at man kan spare viktige sekunder om man er trygg i bruken.

Les mer om førstehjelpskurs

5. Selvforklarende og svært brukervennlig

Hjertestartere «prater» og gir veiledning til den som bruker den. Det er derfor ikke nødvendig med opplæring, selv om dette alltid vil være en fordel. Med selvforklarende talemeldinger og gode sikkerhetsmekanismer innebygget i maskinene, er hjertestarterne enkle å bruke. Hjertestartere kan derfor fint oppbevares i hjemmet, på hytta eller være med på ferie.

6. Alltid klar! Vedlikeholdsfri hjertestarter

Hjertestarterne fra Røde Kors Førstehjelp er vedlikeholdsfrie, med unntak av batteri- og elektrodebytte. Vanlig batterilevetid er ca. 4 år. Maskinene tester seg selv kontinuerlig, og vil derfor gi beskjed når det er på tide å bytte batteri eller elektrodesett.

7. Hjertestarterregisteret – Du kan redde et liv

Om du skaffer deg en hjertestarter, bør du registrere den i det offentlige hjertestarterregisteret på www.113.no slik at den blir synlig for alle i nærheten. Hjertestarterregisteret ble startet tidlig 2016, av Røde Kors Førstehjelp og Apotek 1. Hvis noen får hjertestans like ved deg, kan medisinsk nødtelefon henvise til din hjertestarter og dette kan være livreddende for pasienten.

Vurderer du å kjøpe hjertestarter? Her finner du en oversikt over våre bestselgere!