Hei, for at du skal se rette priser, velg om du vil se dem med eller uten MVA.

Se våre gode tilbud!

Se våre gode tilbud!

 

Flere privatpersoner kjøper hjertestarter

Illustrasjonsfoto: AdobeStock

En undersøkelse gjort av Røde Kors Førstehjelp, viste at over en halv million nordmenn kunne tenke seg å kjøpe en hjertestarter til hjemmet. – At prisen har gått betydelig ned de siste årene, gjør at vi ser en markant økning i privatmarkedet, sier Fredrik Aasebø, adm. dir. i Røde Kors Førstehjelp.

-        For 10 år siden var det typisk at en hjertestartet kostet 30.000 kroner. Det var stort sett større bedrifter som den gang kunne ha hjertestarter i beredskap, sier Aasebø.

I dag får du en hjertestarter til under 10.000 kroner, noe som er smertegrensen for mange. Man ser derfor nå at mange går til innkjøp av hjertestarter til å ha hjemme, på hytta eller andre steder man tilbringer mye tid som privatperson. Utviklingen har gått fra at helsepersonell var de første som tok hjertestarterne i bruk, til at bedrifter og offentlige instanser fikk dem, til at det nå er privatmarkedet som ønsker seg den samme muligheten.

Innovasjonen beveger seg lynraskt

Teknologien innenfor hjertestartere har utviklet seg like raskt som prisen har gått ned de siste årene.

-        De har gått fra å være store, tunge og ikke minst kostbare, til å være rimelige, mindre og lettere. Samtidig er de også mer robust og svært brukervennlige, sier Aasebø. 

Trenden er altså at flere og flere går til innkjøp av hjertestartere til hjemmet. Dette henger trolig sammen med at vi lever lengre og har bedre råd.

-        Hvorfor skal man ikke ha denne beredskapen i hjemmet? Cirka 3000 mennesker får hjertestans utenfor norske sykehus hvert år. Dette er en medvirkende årsak til at flere ønsker å sikre seg og føle seg trygg hjemme, sier Aasebø.

Han forteller at de til og med har flere eksempler der folk tar med seg hjertestarterne i en tursekk, fordi de er så liten og lett.

Les mer om kjeden som redder liv.

Kan skje hvem som helst

Det mange ikke er klar over, er at hjertestans kan skje hvem som helst og at tid er mer avgjørende enn mange tror. I tillegg kan responstiden til ambulansen være noe lang i Norge.

-        Vi har lest mange saker i media om at flere enn bare de stereotypiske personene får hjertestans. For eksempel er det flere unge toppidrettsutøvere som har fått hjertestans, sier Aasebø.

Svært brykervennlig

Røde Kors Førstehjelp anbefaler alltid kurs, slik at terskelen blir lavere når en situasjon oppstår, men det er ikke nødvendig for å ta i bruk en hjertestarter. Hjertestartere er i dag så enkle å ta i bruk, at hvem som helst i utgangspunktet kan bruke dem.

Se våre førstehjelpskurs her.

Vil fjerne momsen for privatpersoner 

I vår har Røde Kors Førstehjelp kampanjepris på hjertestarter til privatmarkedet. Ved en eventuell fjerning eller reduksjon av moms vil prisen på hjertestartere være enda lavere enn den allerede er i dag. Det betyr at dersom du ønsker å gå til anskaffelse av hjertestarter til hjemmet, hytta eller båten, så er dette et svært godt tilbud.

-        Vi gjør dette for å motivere myndighetene til å redusere, helst fjerne momsen på denne typen livreddende produkter, slik at flere kan ha dette i sin beredskap, og være tryggere i hjemmet sitt, sier Aasebø. 

Hjertestarter for privatmarkedet med kampanjepris.