Ole fikk hjertestans på treningssenteret

På et treningssenter i Haugesund ble det dramatikk da Ole Sandvik plutselig fikk hjertestans. Heldigvis for Sandvik var det to sykepleiere og ansatte på treningssenteret som forstod alvoret i situasjonen og som startet livreddende førstehjelp.

Foto: Einar Irjan Ananiassen/Røde Kors.

En helt vanlig dag

Den skjebnesvangre dagen til Ole, begynte som en helt vanlig treningsøkt på Boost treningssenter i Haugesund. Etter oppvarming på tredemøllen, skulle han starte styrkeprogrammet sitt. Uten forvarsel svartnet det for ham, og han falt over treningsapparatet.

-Jeg husker ikke mer etter at jeg satte meg på dette apparatet, forteller Sandvik som gikk rett i en hjertestans. Det betyr at han på dette tidspunkt var i ferd med å miste livet sitt, enda han var godt trent og har levd et sunt liv.

Rask og kompetent inngripen fra to medlemmer som er sykepleiere, sammen med to ansatte på treningssenteret, ble den store forskjellen mellom liv og død for Ole. De startet hjerte- og lungeredning, og hentet hjertestarteren som hang på veggen, kun 10 meter unna der Ole lå og kjempet for livet. Hjertet ble sjokket 1 gang, og Ole begynte å puste igjen.


Ole Sandvik web 3.png

Foto: Einar Irjan Ananiassen/Røde Kors. Ole Sandvik og Cathrine Skogland, senterleder Boost trening. 

- Uten hjertestarter og flinke folk hadde jeg ikke overlevd

Statistikk fra Hjertestansregisteret viser at det i Norge kun er omtrent 10% som overlever hjertestans (utenfor sykehus). Da hjertet til Ole Sandvik stoppet, var han ekstra heldig. Han var i nærheten av mennesker som var motivert til å gi førstehjelp, i tillegg til at en hjertestarter var tilgjengelig og ble brukt umiddelbart.

Sandvik lå bevisstløs i to dager før han våknet igjen. Han er dypt takknemlig for at de som var på treningssenteret samtidig med ham hadde kunnskap om førstehjelp.

-Jeg var heldig som var på et sted der folk kunne og ønsket å hjelpe, sier han. – Uten hjertestarter og flinke folk hadde jeg ikke overlevd. For meg var det helt avgjørende for at jeg kunne fortsette livet som før, sier Sandvik.

I dag er Ole Sandvik tilbake i full jobb og trener to ganger i uken, akkurat som før hendelsen. Han er et veltrent eksempel på at førstehjelpskunnskap og tilgjengeligheten av hjertestartere, kan være forskjellen på liv og død i kritiske øyeblikk.

Se filmen om hendelsen her: 

 

Trenger du mer informasjon om førstehjelpskurs eller hjertestarter?
Kontakt oss på 56 12 37 00 eller via e-post på post@rodekorsforstehjelp.no.
Vi skreddersyr kurs og utstyr etter dine behov.