Røde Kors Førstehjelp

 

Hjertestarter reddet livet til Rolf (54)

Rolf Hustad (54) kjente seg ikke dårlig etter å ha løpt, men var unormalt sliten.

Bildetekst: Bildet er tatt i forbindelse med sak i BT 2017. Foto: Silje Katrine Robinson, Bergens Tidende.

Kjente seg ikke dårlig

Det var en vanlig onsdag i november i fjor. Rolf hadde nettopp fullført et 3000m løp på Kuventræ stadion i Os utenfor Bergen. Like etterpå ble det alvorlig. Med familien som vitne segnet han om.

        - Det var livreddende for meg at det hang en hjertestarter ute, sa Rolf til BT etter hendelsen.

Rolf Hustad lever i dag takket være rask igangsettelse av hjerte- og lungeredning og påkobling av hjertestarter. Det var trener og ro-sjef i Os roklubb og en av spillerne til Os Turn sitt damelag som var snarrådige. Begge har gjennom sine arbeidsteder hatt førstehjelpskurs med hjerte- og lungeredning jevnlig.

Tilgjengelig hjertestarter

Like viktig var det at en forbipasserende visste at det var en hjertestarter åpent og tilgjengelig for alle på Kuventræ stadion.

        - Jeg hadde ikke overlevd hvis denne hjertestarteren hadde vært innelåst i en vestibyle eller i resepsjonen på idrettsanlegget. Alle idrettsanlegg burde ha en hjertestarter ute.

        - Dette er et klassisk eksempel på at «kjeden som redder liv» faktisk virker, sier Fredrik Aasebø i Røde Kors Førstehjelp. Han refererer til de fire stegene i førstehjelp:

Kjeden som redder liv:

(1)Tidlig varsling – Ring 113!

(2) Rask iverksettelse av hjerte- og lungeredning.

(3) Tidlig påkobling av hjertestarter.

(4) Rask tilgang til medisinsk behandling.

 

Disse fire stegene er ofte det som trengs for å sikre at noen overlever en hjertestans.
        - Hvis et av punktene i kjeden som redder liv tas bort, så reduseres sjansen for å overleve dramatisk, sier Aasebø.

For mer informasjon om førstehjelpskurs, klikk HER.

 

 

Brenner for hjertestartere

- Hvis denne hjertestarteren hadde vært innelåst, så hadde ikke jeg vært i live i dag, sier Hustad.

Rolf Hustad har blitt en ambassadør for spredning av hjertestartere etter at han selv ble reddet av folk som kunne hjerte- og lungeredning, og som hadde tilgang til hjertestarter.

        – Mange dør, men mange flere overlever nå enn før, takket være kunnskap om hjerte- og lungeredning og større tilgang på hjertestartere, sier Hustad.

Lurer du på hvilken hjertestarter du skal velge? Klikk HER for å lese mer.  

Hjertestarter lett tilgjengelig.

Tidlig defibrillering kombinert med hjerte- og lungeredning kan forbedre overlevelsesgraden til så høyt som 74% når hjertestarter er påkoblet gitt innen tre minutter etter hjertestans.

        - For hvert minutt som går mellom hjertestans og defibrillering, reduseres sjansen for overlevelse med 7 til 10%. Etter ti minutter er dermed sjansen for at en person overlever nesten ute. Derfor bør alle bedrifter og organisasjoner ha en hjertestarter lett tilgjengelig, sier Fredrik Aasebø i Røde Kors Førstehjelp.

        - Investeringen er marginal. Mange får også førstehjelpsopplæringen av arbeidsgiver. Flere for bruk for førstehjelpskunnskapen også utenfor arbeidsplassen. Norske bedrifter er kanskje ikke bevisst at de i et slikt perspektiv sørger for økt trygghet for oss alle, sier Aasebø.

Røde Kors Førstehjelp utplasserer årlig mer enn 3000 hjertestartere i hele Norge. Hvis du ønsker mer informasjon om hjertestartere eller kurs i livreddende førstehjelp, ta gjerne kontakt med oss på post@rodekorsforstehjelp.no eller 56123700.