Hei, for at du skal se rette priser, velg om du vil se dem med eller uten MVA.

 

Hjertestarter reddet livet til Rolf (54)

Rolf Hustad (54) kjente seg ikke dårlig etter å ha løpt, men var unormalt sliten.

Bildetekst: Bildet er tatt i forbindelse med sak i BT 2017. Foto: Silje Katrine Robinson, Bergens Tidende.

Kjente seg ikke dårlig

Det var en vanlig onsdag i november i fjor. Rolf hadde nettopp fullført et 3000m løp på Kuventræ stadion i Os utenfor Bergen. Like etterpå ble det alvorlig. Med familien som vitne segnet han om.

        - Det var livreddende for meg at det hang en hjertestarter ute, sa Rolf til BT etter hendelsen.

Rolf Hustad lever i dag takket være rask igangsettelse av hjerte- og lungeredning og påkobling av hjertestarter. Det var trener og ro-sjef i Os roklubb og en av spillerne til Os Turn sitt damelag som var snarrådige. Begge har gjennom sine arbeidsteder hatt førstehjelpskurs med hjerte- og lungeredning jevnlig.

Tilgjengelig hjertestarter

Like viktig var det at en forbipasserende visste at det var en hjertestarter åpent og tilgjengelig for alle på Kuventræ stadion.

        - Jeg hadde ikke overlevd hvis denne hjertestarteren hadde vært innelåst i en vestibyle eller i resepsjonen på idrettsanlegget. Alle idrettsanlegg burde ha en hjertestarter ute.

        - Dette er et klassisk eksempel på at «kjeden som redder liv» faktisk virker, sier Fredrik Aasebø i Røde Kors Førstehjelp. Han refererer til de fire stegene i førstehjelp:

Kjeden som redder liv:

(1)Tidlig varsling – Ring 113!

(2) Rask iverksettelse av hjerte- og lungeredning.

(3) Tidlig påkobling av hjertestarter.

(4) Rask tilgang til medisinsk behandling.

 

Disse fire stegene er ofte det som trengs for å sikre at noen overlever en hjertestans.
        - Hvis et av punktene i kjeden som redder liv tas bort, så reduseres sjansen for å overleve dramatisk, sier Aasebø.

For mer informasjon om førstehjelpskurs, klikk HER.

 

 

Brenner for hjertestartere

- Hvis denne hjertestarteren hadde vært innelåst, så hadde ikke jeg vært i live i dag, sier Hustad.

Rolf Hustad har blitt en ambassadør for spredning av hjertestartere etter at han selv ble reddet av folk som kunne hjerte- og lungeredning, og som hadde tilgang til hjertestarter.

        – Mange dør, men mange flere overlever nå enn før, takket være kunnskap om hjerte- og lungeredning og større tilgang på hjertestartere, sier Hustad.

Lurer du på hvilken hjertestarter du skal velge? Klikk HER for å lese mer.  

Hjertestarter lett tilgjengelig.

Tidlig defibrillering kombinert med hjerte- og lungeredning kan forbedre overlevelsesgraden til så høyt som 74% når hjertestarter er påkoblet gitt innen tre minutter etter hjertestans.

        - For hvert minutt som går mellom hjertestans og defibrillering, reduseres sjansen for overlevelse med 7 til 10%. Etter ti minutter er dermed sjansen for at en person overlever nesten ute. Derfor bør alle bedrifter og organisasjoner ha en hjertestarter lett tilgjengelig, sier Fredrik Aasebø i Røde Kors Førstehjelp.

        - Investeringen er marginal. Mange får også førstehjelpsopplæringen av arbeidsgiver. Flere for bruk for førstehjelpskunnskapen også utenfor arbeidsplassen. Norske bedrifter er kanskje ikke bevisst at de i et slikt perspektiv sørger for økt trygghet for oss alle, sier Aasebø.

Røde Kors Førstehjelp utplasserer årlig mer enn 3000 hjertestartere i hele Norge. Hvis du ønsker mer informasjon om hjertestartere eller kurs i livreddende førstehjelp, ta gjerne kontakt med oss på post@rodekorsforstehjelp.no eller 56123700.