Hei, for at du skal se rette priser, velg om du vil se dem med eller uten MVA.

Vi ønsker deg en fin vinter!

Vi ønsker deg en fin sommer!

 

Barn og skader i fjellet

Her kan du lese generelle spørsmål og svar om barn og skader relatert til aktiviteter i fjellet.

Foto: AdobeStock

Hvilke skader er de vanligste på små barn (1-10 år) på fjellet?
De vanligste skader et barn kan pådra seg i fjellet er bruddskader i rørknokler og forstuvninger. Noen kuttskader og blødninger kan også forekomme. De fleste skader skjer på slutten av dagen. Da man har mindre fokus på kjøreteknikk og slitne muskler og treg reaksjon kan lett føre til overanstrengelse og vridninger av knær og ankler. Det er veldig vanlig at barn opp til 8 år kan pådra seg et mer komplisert overarmsbrudd ved direkte slag/ fall mot armen. Små barn som for eksempel sitter i pulk eller lignende kan påføres brannskade av solen (overhudsforbrenning), lokale frostskader og generell nedkjøling (hypotermi) uten at dette blir observert på et tidlig tidspunkt. Små barn opp til 10 år er også mer utsatt for hodeskader/ hjernerystelse enn voksne personer.

Klikk HER  for å se vårt utvalg av førstehjelpsskrin/førstehjelpsputer. Førstehjelpsputene får enkelt plass i tursekken. 

Hva er symptomene på et lukket brudd? Eller en forstuvning/vridning?
Symptomer på et brudd/ forstuvning kan variere fra pasient til pasient. Vanligste symptom på brudd/ forstuvning er sterke smerter i det aktuelle området. Et sikkert bruddtegn er dersom for eksempel en arm eller fot har en unormal vinkel, og/ eller at en kan bevege den i unaturlig retning. Noen kan oppleve at området blir svært hovent rundt bruddstedet. Dette er på grunn av blødning under huden og i vevet på grunn av ben biter som kutter blodkar i det aktuelle området.

Dersom en har en kraftig forstuvning eller et brudd, vil en ikke kunne belaste det aktuelle området normalt. Et brudd kan påvises på røntgenundersøkelser.

Hva kan man som pårørende gjøre på stedet?( Eks. brudd og forstuvning på skitur)
Som pårørende eller førstehjelper kan en begrense skadene et brudd eller en forstuvning gjør. Det første man må gjøre er å få varslet medisinsk nødtelefon 1-1-3, slik at en får hjelp frem til pasienten. Deretter må det passes på at pasienten ligger mest mulig i ro. Dersom det er mulighet for det så må en støtte opp bruddstedet med det man har tilgjengelig, slik at det ligger mest mulig stabilt. Dersom en har behov, kan en skaffe seg en enkel spjelk som tar liten plass i sekken. Denne spjelken legges på for å forhindre bevegelse i og rundt bruddstedet. Dette kan også virke smerte dempende for pasienten, i tillegg så risikerer man ikke at bruddet sklir ut av normal posisjon. Løft bruddstedet over hjertenivå. Det er og viktig å holde pasienten varm. Dette kan gjøres ved å legge en enkelt varmefolie rundt pasientens kropp. Foilen tar ikke mye plass og kan bæres i sekken. Den er svært effektiv dersom uhellet skulle være ute. Om du ønsker å kjøpe disse førstehjelpsartiklene, tilbyr Røde Kors Førstehjelp dette i sin nett butikk, besøk: www.rodekorsforstehjelp.no.

Det er og viktig å trøste pasienten hele veien. Det kan være vanskelig å skille mellom et brudd og en forstuvning, derfor skal en alltid behandle skaden som om det var et brudd. Observer pasienten hele tiden og se etter forandringer som for eksempel utvikling av sjokk, tegn til blødninger rundt bruddet, tegn til generell nedkjøling og lignende. Dersom en er i tvil om skaden, bør en prioritere å ringe 1-1-3 på et tidlig tidspunkt.

Hvordan spjelkes et brudd?
En spjelk har som funksjon å stabilisere og hindre bevegelse av bruddstedet. Gevinsten av å bruke en god spjelk er å minske komplikasjonen en får ved et brudd. Samtidig virker det svært smertestillende, spesielt når en skal forflytte pasienten. Det foreligger noen krav til en spjelk.

- Må være lang nok til å dekke leddet over og under bruddstedet.
- Må ikke øve trykk eller gnage – bruk pledd, klær og lignende til polstring
- Må ikke hindre blodsirkulasjonen til resten av området
- Må ikke lede kulde (for eksempel stål, treverk, plast, med mer)
- Må være tilstrekkelig stiv
- Må ikke være for tung

Dersom mulig, legg spjelken på i den posisjonen bruddet ligger. Ikke dra i og rundt bruddstedet dersom det er stor feilstilling. Fest spjelken med egnet materiale som for eksempel tøystykker, bandasje ruller, trekanttørkle og lignende. Ikke stram for mye til slik at en stanser sirkulasjonen til resten av området. La spjelken ligge i en posisjon som gjør det enkelt å inspisere bruddstedet. Dersom mulig legg på litt is rett på bruddstedet med et tøystykke i mellom. Dette for å forhindre stor hevelse i området. Ved spjelking av lårhals og lårbein, legger en spjelken helt opp til arm hulen og ned forbi ankelnivå. Overarmsbrudd og kravebeinsbrudd kan stabiliseres ved hjelp av fatle.

Hva gjør man etter førstehjelp på stedet? Hvem skal kontaktes? Skal man selv forsøke å transportere barnet til sykehus, om det for eksempel har brukket armen?
I påvente av eventuell hjelp, er det som nevnt over viktig å holde pasienten varm og overvåke pasienten hele tiden. Dersom en ringer 1-1-0 (brann og redning), 1-1-2 (Politi) eller 1-1-3 (Medisinsk nødtelefon) vil en alltid få hjelp uansett hvor en er. Dersom pasienten selv ønsker det, kan man kontakte nærmeste familie slik at en ikke risikerer å melde pasienten savnet på et senere tidspunkt.

Dersom man har stabilisert bruddet som nevnt ovenfor ved for eksempel et armbrudd, kan en forsøke å transportere pasienten selv til nærmeste legevakt eller sykehus dersom forholdene ligger til rette for det. Men dersom dette fører til store smerter, og gjør det meget ubehaglig for pasienten, bør en som hovedregel ringe etter hjelp. Dersom det foreligger stor feilstilling av for eksempel foten, brudd i store knokler (for eksempel lårbein og bekken), åpent brudd og en har en betydelig blødning, skal en alltid ringe etter hjelp så tidlig som mulig.

Hva bør foreldre ha med av førstehjelpsutstyr i tursekken
Alle personer som ferdes i fjellet bør være forberedt når uhellet er ute og spesielt dersom man har med seg barn. Det er anbefalt som et minimum å ta med seg en enkel førstehjelps pakning som inneholder materiell til å behandle små sårskader og enkle brudd/ forstuingsskader. Det kan være gunstig å ta med seg varme klær. Tenk på den personen som må ligge i snøen til hjelpen kommer frem. Røde Kors Førstehjelp tilbyr gode løsninger nettopp for de som ferdes på ski i fjellet. Her er noe av det utstyret jeg anbefaler og som vi tilbyr i vår nettbutikk til hyggelige priser.