Gratis frakt i hele Juli! Bruk kode: FRIFRAKT 

 

Barn og skader i fjellet

Her kan du lese generelle spørsmål og svar om barn og skader relatert til aktiviteter i fjellet.

Hvilke skader er de vanligste på små barn (1-10 år) på fjellet?

De vanligste skader et barn kan pådra seg i fjellet er bruddskader i rørknokler og forstuinger. De fleste skader skjer på slutten av dagen. Da man har mindre fokus på kjøreteknikk, slitne muskler og treg reaksjon kan lett føre til overanstrengelse og vridninger av knær og ankler. Det er vanlig at barn opp til 8 år kan pådra seg et mer komplisert overarmsbrudd ved direkte slag/fall mot armen. Små barn som for eksempel sitter i pulk eller lignende kan påføres brannskade av solen (overhudsforbrenning), lokale frostskader og generell nedkjøling (hypotermi) uten at dette blir observert på et tidlig tidspunkt. Små barn opp til 10 år er også mer utsatt for hodeskader/hjernerystelse enn voksne personer.

Klikk HER  for å se vårt utvalg av førstehjelpsskrin/førstehjelpsputer. Førstehjelpsputene får enkelt plass i tursekken. 

Hva er symptomene på et lukket brudd? Eller en forstuing/vridning?

Det vanligste symptom på brudd/forstuing er sterke smerter i det aktuelle området. Et sikkert bruddtegn er dersom for eksempel en arm eller fot har en unormal vinkel, og/eller at en kan bevege den i unaturlig retning. Noen kan oppleve at området blir svært hovent rundt bruddstedet. Et brudd kan påvises på røntgenundersøkelser.

Hva kan man som pårørende gjøre på stedet? (Eks. brudd og forstuing på skitur)

Som pårørende eller førstehjelper kan en begrense skadene. Det første man må gjøre er å få varslet

medisinsk nødtelefon 1-1-3. Dersom det er mulighet for det, må en støtte opp bruddstedet med det man har tilgjengelig. Spjelk kan legges på for å forhindre bevegelse i og rundt bruddstedet. Hold bruddstedet i ro. Det er viktig å holde pasienten varm. Dette kan gjøres ved å legge en enkelt varmefolie rundt pasientens kropp. Foilen tar ikke mye plass og kan bæres i sekken.  

Det kan være vanskelig å skille mellom et brudd og en forstuing. Derfor skal en alltid behandle skaden som om det var et brudd. Observer pasienten hele tiden og se etter forandringer som for eksempel utvikling av sjokk, tegn til blødninger rundt bruddet, tegn til generell nedkjøling og lignende. 

Hvordan spjelkes et brudd?

En spjelk har som funksjon å stabilisere og hindre bevegelse av bruddstedet. Gevinsten av å bruke en god spjelk er å minske komplikasjonen en får ved et brudd. Det foreligger noen krav til en spjelk.

  • Må være lang nok til å dekke leddet over og under bruddstedet.
  • Må ikke øve trykk eller gnage – bruk pledd, klær og lignende til polstring
  • Må ikke hindre blodsirkulasjonen til resten av området
  • Må ikke lede kulde (for eksempel stål, treverk, plast, med mer)
  • Må være tilstrekkelig stiv 
  • Må ikke være for tung

Dersom det er mulig, legg spjelken på i den posisjonen bruddet ligger. Ikke dra i og rundt bruddstedet dersom det er stor feilstilling. Fest spjelken med egnet materiale som for eksempel tøystykker, bandasje ruller, trekanttørkle og lignende. Ikke stram for mye til slik at en stanser sirkulasjonen til resten av området. La spjelken ligge i en posisjon som gjør det enkelt å inspisere bruddstedet. 

Hva gjør man etter førstehjelp på stedet? Hvem skal kontaktes?

Dersom en ringer 1-1-0 (brann og redning), 1-1-2 (Politi) eller 1-1-3 (Medisinsk nødtelefon) vil en alltid få hjelp uansett hvor du er. I påvente av eventuell hjelp, er det som nevnt over viktig å holde pasienten varm og overvåke pasienten hele tiden. 

Dersom man har stabilisert bruddet som nevnt ovenfor ved for eksempel et armbrudd, kan en forsøke å transportere pasienten selv til nærmeste legevakt eller sykehus dersom forholdene ligger til rette for det. Men dersom dette fører til store smerter, og gjør det meget ubehaglig for pasienten, bør en som hovedregel ringe etter hjelp.

Hva bør foreldre ha med av førstehjelpsutstyr i tursekken

Alle personer som ferdes i fjellet bør være forberedt når uhellet er ute og spesielt dersom man har med seg barn. Det er anbefalt som et minimum å ta med seg en enkel førstehjelpspakning som inneholder materiell til å behandle små sårskader og enkle brudd/forstuingsskader. Det kan være gunstig å ta med seg varme klær. Røde Kors Førstehjelp tilbyr gode løsninger nettopp for de som ferdes på ski i fjellet. Her er noe av det utstyret jeg anbefaler og som vi tilbyr i vår nettbutikk til hyggelige priser.

Førstehjelpsveske komplett

kr 711 inkl mva

Vanntett førstehjelpspose tur og fritid 2L

kr 403 inkl mva

Les også vår artikkel om hva slags førstehjelpsutstyr du bør ha i tursekken.