Røde Kors Førstehjelp

 

Førstehjelp ved blødninger og sår

Førstehjelp ved blødninger handler som oftest om å enten rense og dekke til eller å dekke til og få et trykk mot såret. Derfor er førstehjelp ved sårskader også enkelt å utføre.

Kilde: Røde Kors

Generelt om sårbehandling

  • God hygiene: Den som jobber med såret må ha rene hender. Bruk gjerne gummihansker. Rengjør såret med vann fra springen, hydrogenperoksid, eller en saltoppløsning. Unngå å komme i kontakt med blodet, slik at du selv ikke er utsatt for infeksjon.
  • Oppsøk lege: Ved større sår, betente sår eller store smerter må en oppsøke lege / legevakt. Da vil legen kunne sørge for at det ikke oppstår unødvendige komplikasjoner, infeksjoner eller dårlig legning av såret. Ved alvorlig skade ring 1-1-3 raskt.

Små blødninger

Små blødninger etter en skade, rift el stopper ofte av seg selv etter en kort stund. Små blødninger kan ofte se verre ut enn det er.

  • Ved skrubbsår eller tilgriset sår, skyll med vann og tørk forsiktig uten å gni. Da får du lettere et inntrykk av omfanget (dybde og størrelse på såret).
  • Legg et lite press med et plaster, kompress, bandasje eller annet du har for hånden avhengig av størrelsen på skadestedet.
  • Hold skadestedet høyt og den skadde lavt, gjerne liggende. Da har du bedre kontroll hvis den skadde mister bevisstheten.

Observer etter noen minutter. Snakk med den skadde personen for å høre hvordan det oppleves.

Store blødninger

  • Stans blødningen ved å trykke direkte i såret med hånden/fingrene eller en hard gjenstand som kan skape et trykk mot blødningen (eks en stein)
  • Legg en kompress eller lignende mellom såret og hånden / fingrene / gjenstanden
  • Hev om mulig det blødende stedet
  • Legg deretter på en trykkbandasje. Dersom du ikke har ferdig lagede trykkbandasjer kan du lage en ved hjelp av et trykkelement (en stein eller liknende) og en bandasje som du strammer rundt stenen/såret
  • Dersom det er større kutt/flenger kan du pakke kompresser eller lignede ned i såret (stappe) og deretter legge på en bandasje, helst elastisk, for å presse vevet sammen og stanse blødningen. Du kan gjerne bruke sammenrullede bandasjer til å stappe med.

1hjelpblodning590x300.jpg

Førstehjelpsutstyr til sår og blødninger

Det er viktig at du vet hvor førstehjelpsutstyret ditt er, at det er lett tilgjengelig. For å kunne raskt håndtere ulike sårskader er det viktig at du har rikelig av dette utstyret:

  • Plaster er en selvfølge blant ditt førstehjelpsutstyr. Brukes til å dekke til småsår. Figurplaster er noen ganger god trøst for både barn og voksne som har fått et lite sår. (Kjøp plaster)
  • Kompress brukes som et beskyttende lag mellom sår og bandasje slik at bandasjen ikke fester seg i såret. Kompressen vil også suge til seg blod og sårvæske, og bidrar til å unngå infeksjon i såret. Tørre kompresser kan også brukes til rens av sår. (Kjøp sårkompress)
  • Enkeltmannspakke er en kompress påsydd et gasbind. Formålet er rask bandasjering av store blødninger. Kan brukes på små kutt, skrubbsår og større sår. Ved alvorlig blødning må man bruke et trygglegeme sammen med enkeltmannspakken, for å få press mot såret for å stoppe blødningen. (Kjøp enkeltmannspakker)
  • Gasbind brukes til å holde på plass bandasjer og kompress. Må ikke legges rett på væskende eller våte sår, siden væsken vil trekke igjennom. Det kan føre til at gasbindet «gror fast» i såret. (Kjøp gasbind)
  • Sårvask er produkter som selges og som har en rensende effekt på såret. Sår kan utmerket også vaskes med rent, rennende vann fra springen eller sterilt saltvann.
Førstehjelpskoffert utrykning (medium koffert)

Førstehjelpskoffert utrykning (medium koffert)

kr 1 238 inkl mva

kr 1 561 inkl mva

Du sparer kr 324

Vanntett førstehjelpspose tur og fritid 2L

Vanntett førstehjelpspose tur og fritid 2L

kr 403 inkl mva

Førstehjelpsveske komplett

Førstehjelpsveske komplett

kr 711 inkl mva