Reddet liv på golfbanen

To år etter at Fana golfklubb mottok en hjertestarter i gave fra en lokal bedrift, reddet to golfspillere livet til Reidar Aarskog under en seniorturnering på golfklubben.

Av: Susanne Mathiesen Monsen

En helt vanlig dag på golfbanen

Det var en helt vanlig sommerdag i juni, og Reidar Aarskog kjente ingen tegn til at noe var i ferd med å skje. Formen var fin da de begynte, men han husker ingenting etter hull 17 på golfbanen.

- Jeg kjente en form for smerte mellom skulderbladene og fikk litt halsbrann. Ståle, en av medspillerne mine, gikk inn for å kjøpe en is. Jeg ble akutt dårligere, og da han kom ut igjen lå jeg på bakken, forteller Reidar Aarskog.

Tilfeldigvis kom to andre golfspillere gående. Ståle hadde allerede ringt 1-1-3, og løp for å hente hjertestarteren. André Killingmoe og Nicolai Iversen la Reidar på rygg og startet hjerte-lungeredning.

- Ifølge legen på sykehuset var det avgjørende at førstehjelperne gjorde jobben de gjorde. Om ikke ville jeg fått varige skader, og ikke vært den mannen jeg er i dag, sier Reidar.

Fana9_BRUK2.png

Følte seg trygg og sikker på førstehjelpskunnskapen

Det første André og Nicolai gjorde, var å sette seg ned på kne for å undersøke tilstanden til mannen som lå på bakken. Begge har hatt førstehjelpsopplæring gjennom Forsvaret, der de jobber i dag, noe de i ettertid er både glad og takknemlig for.

- Jeg er veldig glad for at vi kan førstehjelp. Det ga meg selvtillit, alt gikk liksom helt automatisk. Vi gjenkjente mye fra førstehjelpskurset, så vi trengte ikke å tenke så mye, sier Nicolai Iversen.

Med 1-1-3 på linjen fikk de også veiledning underveis. Det som først så ut som et slags anfall eller besvimelse, ble brått veldig alvorlig da de ikke kjente puls.

Livsviktig hjelpemiddel

Ståle husket at han hadde sett en hjertestarter på toalettet på golfbanen. At hjertestarteren ble koblet på etter 2-3 minutter, kan ha vært en viktig årsak til at det gikk så bra som det gjorde.

- Jeg slo på hjertestarteren, og selv om jeg ikke har hatt opplæring i bruk av hjertestarter, føltes det veldig naturlig å bruke den. Hjertestarteren «snakket» og sa hva vi skulle gjøre, sier André.

Mens den ene utførte hjerte-lungeredning (HLR), gjorde den andre seg klar til å blåse. HLR er tungt i lengden, derfor byttet de annenhver gang.

- I tillegg kommer det en pipelyd som viser takten man skal gjøre hjerte-lungeredning. Det var veldig digg, for da visste vi at vi gjorde det riktig, forteller Nicolai videre.

Etter hvert som de komprimerte kunne de se en fargeforandring på leppene hans. Det var en bekreftelse på at de gjorde noe riktig.

Fana12_fix2.png


Ambulansen brukte tid

Etter rundt 20 minutter med hjerte-lungeredning og 3-4 støt fra hjertestarteren, kom endelig ambulansen. Enda et støt ble gitt, og Reidar våknet.

- Det var en stor lettelse når Reidar plutselig løftet hendene sine. Det var så fint, og så rørende, sier Nicolai.

Hjemme satt Reidars kone og ante ingenting om hva som skjedde på golfbanen.

- Om Reidar hadde mistet livet, hadde jeg mistet livet og. For livet mitt hadde ikke blitt det samme. Dere har gjort noe så fantastisk. Vi har et bånd som vil vare resten av livet, sier Reidars kone, Gunvor Aarskog, om førstehjelpsinnsatsen.

Pris for ekstraordinær førstehjelpsinnsats

I 2022 etablerte Røde Kors Førstehjelp pris for Ekstraordinær førstehjelpsinnsats. Dette for å sette søkelys på viktigheten av å både kunne, og å tørre å utføre livreddende førstehjelp. Målet er å inspirere til at enda flere lærer førstehjelp og dermed senke barrierene for å yte livreddende førstehjelp om det blir nødvendig.

Vi ønsker å hylle personer som yter en ekstraordinær førstehjelpsinnsats, og som er villig til å dele historien sin med oss, slik Nicolai og André har gjort forteller Fredrik Aasebø, adm. direktør i Røde Kors Førstehjelp.

Kriteriene for prisen er;

  • Kandidaten må nomineres av oss eller andre.
  • Kandidaten må handle korrekt i henhold til «4 punkts regelen som redder liv» (kjeden som redder liv).
  • Liv må være reddet.
  • Hendelsen må kunne verifiseres.

- Prisen markeres med diplom og medalje, sier Aasebø.

Fana10_fix2.png