Mat og drikke du bør ha i hus i tilfelle krise

Som egenberedskap bør du ha nok mat i boligen til å mette alle i husstanden i minst tre døgn. I tillegg anbefaler vi å lagre 9 liter vann per person.

Foto: G. Røkeberg/DSB

Sørg for å ha litt ekstra

Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.

Et tips er å handle for noen dager om gangen – slik at du alltid har litt ekstra i hus om det skulle bli behov.

Tenk også gjennom hvordan du skal tilberede maten dersom strømmen eller vannet er borte. Hvis du har dyr eller har spesielle behov i dietten, må du planlegge for det. Pass på at du har til noen ekstra dagers forbruk av den maten du/dere handler og spiser til vanlig.

Tips til lagring av mat

I tillegg til de vanlige matvarene du normalt bruker, kan det være lurt å også ha litt ekstra av matvarer med lang holdbarhet. Gjerne matvarer som kan lagres i romtemperatur og eventuelt spises uten varmebehandling. Eksempler er på slike matvarer er knekkebrød, påleggshermetikk, suppe, turmat, middagshermetikk, energibarer, tørket frukt og nøtter.

Husk at maten i fryseren din kan bli ødelagt hvis strømmen er lenge borte. 

9 liter vann per person

Du trenger 3 liter rent vann per person til drikke og matlaging i døgnet. Altså 9 liter per person for å dekke dine grunnleggende behov i tre døgn. Vannet bør lagres på en kald, mørk og frostfri plass som bod, garasje eller uthus. Her kan du lese mer om lagring av vann. 

Slik sikrer du nok drikke

Rengjør flasker eller dunker. Fyll de helt fulle med kaldt rennende vann fra springen. Sett på lokket.

Du kan også kjøpe vann på flasker eller dunker fra butikken. Noe av væskebehovet kan eventuelt dekkes med juice, brus og andre alkoholfrie drikker.

Les mer om egenberedskap og få råd om hvordan du kan sette sammen ditt eget beredskapslager.

Kilde: DSB/Sikkerhverdag

Førstehjelpskoffert utrykning (medium koffert)

kr 1 561 inkl mva