Hei, for at du skal se rette priser, velg om du vil se dem med eller uten MVA.

Se våre gode juletilbud!

Se våre gode juletilbud!

 

Førstehjelp for barn

Hva gjør du når barnet slutter å puste? Riktig behandling tidlig kan være livsviktig. Her får du råd til hva du gjør når barn trenger førstehjelp.

Blir barnet akutt dårlig, er det viktig å ringe 113 raskt. I løpet av livet vil de fleste oppleve å måtte trå til i en situasjon som krever førstehjelp. Om man kjenner seg nervøs, er det godt å vite at man gjennom å ringe 113 får veiledning på telefon i hvordan man gjør hjerte- og lungeredning. Vi anbefaler allerede nå, å laste ned appen Hjelp113 fra luftambulansen. Den forteller helsepersonell hvor du er når du ringer 113.

Barn er nysgjerrige

Barn er av natur nysgjerrige på verden rundt seg, og farlige situasjoner kan oppstå. Da er det viktig at du som voksen forsøker så godt du kan å holde roen. Vi anbefaler alle foreldre å ta et førstehjelpskurs. Dette kan være med på å gjøre deg tryggere.

For å bestille førstehjelpskurs, klikk her.

Nesten likt som hos voksne

Før var det store forskjeller på hjerte- og lungeredning for barn og voksne, men i dag er det minimale forskjeller, nettopp fordi det skal være enklere å huske hvordan man utfører hjerte- og lungeredning på både barn og voksen.

Nedenfor er fem steg som viser hjerte- og lungeredning på spedbarn og barn fra ett år og opp til puberteten. Førstehjelp for voksne kan du lese om her.

  1. Puster ikke barnet? Da må luftveiene åpnes. Legg barnet på rygg, en hånd på pannen, en hånd på kjeven. Løft hodet forsiktig bakover, og sjekk om barnet puster.
  2. Nå kan du ringe medisinsk nødnummer 113. Sett på høyttaler slik at du får veiledning underveis.
  3. Deretter gir du fem innblåsinger gjennom munnen. Blås til du ser brystkassen heves. På barn over ett år skal du stenge for nesen og blåse gjennom munnen. På spedbarn kan du blåse gjennom både nesen og munnen.
  4. Etter dette gir du 30 brystkompresjoner og to innblåsinger, vekselsvis. Trykk ned til en tredjedel av brystkassens dybde. Kompresjonene gjøres med en hånd midt mellom brystvortene. På spedbarn bruker du kun to fingre.
  5. Starter barnet å puste, legges det i sideleie fram til helsepersonell kommer.

For å lese flere førstehjelpstips, klikk her