Gratis frakt i hele Juli! Bruk kode: FRIFRAKT 

 

Preben (22) trodde aldri han skulle få hjertestans

Hvorfor skulle han det? Han var ung, trente regelmessig og hadde akkurat begynt på universitetet

Foto: Røde Kors Førstehjelp

Publisert: 19.02.19

Bergen: Livet smilte. Det var like over nyttår i 2019, og han var godt i gang med første uke på universitetet. Preben Holm (22) sitt liv gikk i forelesninger og trening. Altså et helt vanlig liv for et frisk, ungt menneske i starten av 20-årene.

Kjent seg litt uggen

De siste fire årene har Preben Holm trent regelmessig. Det har gått mest i styrketrening på treningssenter. For Preben er det en sosial greie, og de er ofte flere kompiser som trener sammen på sitt faste treningssenter, Nr1Fitness Bjørge i Bergen.

To måneder i forveien kjente han seg litt uggen. Bare litt. Ikke mye. Det var ikke noe spesielt å sette fingeren på, men han var litt mer tungpustet enn ellers. Det kom og gikk. 

Dagen han aldri trodde skulle komme

Den 15.januar startet med seminar på universitetet. På kvelden hadde han avtalt trening med en kompis. Rutinen hans er at han går et stykke til treningssenteret fra bussterminalen. Dette er god oppvarming med mange oppoverbakker. Denne gangen var de begge litt forsinket. Christer Duesund (27) hentet derfor Preben på bussterminalen, noe som senere viser seg å være skjebnesvangert. Preben husk er at de parkerte utenfor, men det er det siste han husker.

- De har fortalt meg at jeg hilse på alle bekjente som normalt, og at jeg virket helt frisk da jeg kom inn, sier Preben.

Hjertestarter Heartsine PAD350 med inneskap

Hjertestarter Heartsine PAD350 med inneskap

kr 17 521 inkl mva

kr 21 271 inkl mva

Du sparer kr 3 750

Hjertestarter Heartsine PAD350 med uteskap

Hjertestarter Heartsine PAD350 med uteskap

kr 20 870 inkl mva

kr 24 620 inkl mva

Du sparer kr 3 750

Hjertestarter HeartSine PAD360 helautomatisk med komplett koffert

Hjertestarter HeartSine PAD360 helautomatisk med komplett koffert

kr 21 238 inkl mva

kr 23 725 inkl mva

Du sparer kr 2 488

Heartsine 360 helautomatisk med inneskap

Heartsine 360 helautomatisk med inneskap

kr 23 488 inkl mva

kr 24 748 inkl mva

Du sparer kr 1 260

Hjertestarterpakke Cardiac Sience G5 (helautomatisk) utepakke

Hjertestarterpakke Cardiac Sience G5 (helautomatisk) utepakke

kr 32 488 inkl mva

kr 34 613 inkl mva

Du sparer kr 2 125

Tok kun fem minutter

De to kompisene startet treningen som normalt. De tok tiden på mobilen for hvert sett. Etter første sett lente Preben seg bort til mobilen som lå i vinduet. Han tok to skritt, og falt om.

De rundt forsøkte å dra ham ut på mot midten av gulvet for å få kontakt. De ristet i han og prøvde å smertestimulere han, men det var ingen tegn til liv.

Da de ikke fikk kontakt med Preben, og han lå livløs på, ble det startet hjerte- og lungeredning. Tilfeldigvis stod Steinar Lindgren, medeier og driftsleder av treningssenteret, ved siden av. Han, André Bildøy  (24) og Anders Refsahl (34) byttet på å gi kompresjoner.

- Hadde jeg gått opp fra bussterminalen slik jeg pleier, hadde jeg nok lagt død i veikanten, sier Preben.

Kjøpte hjertestarter tidligere samme år

I underkant av et år tidligere tenkte eierne av NR1Fitness Bjørge at de skulle gå til innkjøp av en hjertestarter. Det er takket være denne hjertestarteren at Preben i dag lever.

- Det tok visst litt tid før ambulansen kom, sier Preben.

 Ambulansen ankom samtidig som foreldrene.

- Derfor er det helt avgjørende å starte med førstehjelp med en gang ved hjertestans, slik at man kan kjøpe seg tid, sier Fredrik Aasebø i Røde Kors Førstehjelp.

Etter første støt fra hjertestarteren våknet Preben. Dette i god tid før ambulansen ankom.

- Da jeg kom til live var jeg halvvåken og følte jeg måtte bevege meg, men jeg fikk det ikke til. Jeg følte meg veldig stresset, og ambulansepersonellet måtte sette seg oppå meg for å holde meg i ro. Jeg var visst ikke så enkel å ha med å gjøre, sier Preben.

Ønsker du mer informasjon om vårt utvalg av hjertestartere klikk HER.

Fant ingen feil med hjertet

Preben ble kjørt til Haukeland Sykehus. Her ble han operert og fikk en liten defibrillator implantert.

- Selv om de gjorde alt av tester, fant de ingenting gale med hjertet mitt. Jeg har aldri vært i bedre form enn jeg er nå, så da kan det jo skje igjen. Derfor er det godt å ha den ekstra sikkerheten med den lille hjertestarteren som er operert inn under huden, sier Preben.

-Ta ansvar for medlemmene

Preben var svært heldig som var på et treningssenter som hadde hjertestarter tilgjengelig. Det er det nemlig ikke alle som har.

- Om det kan skje med meg, som er så ung og ikke har en historie med hjerteproblemer i familien, så kan det skje hvem som helst når som helst. Jeg trener jo og spiser sunt. Uansett om man tar vare på helsen sin, så kan det skje. Jeg har alltid tenkt at dette skjer med de som er litt eldre og gjerne litt overvektige, sier Preben.

Preben sin oppfordring nå, er at alle treningssentre, idrettsanlegg og steder der mange mennesker samles har en hjertestarter godt synlig og lett tilgjengelig. Dette gir økt sikkerhet og trygghet for alle medlemmer.

- Jeg er veldig takknemlig for at de var så bestemt på å få på plass en hjertestarter. Jeg kan takke NR1 Fitness og handlekraftige treningskamerater for livet mitt. Kombinasjonen av god hjerte-lungeredning og tidlig bruk av hjertestarter grunnen til at jeg sitter her i dag, sier Preben.

 

 

Ønsker du mer informasjon om vårt utvalg av førstehjelpskurs klikk HER.