Livreddende samarbeid som virker

Siden 2016 har Røde Kors Førstehjelp samarbeidet med Høgskulen på Vestlandet (HVL) avd. Bergen. Vi leverer i dag alt førstehjelpsutstyret som skolen har behov for. Det begynte med førstehjelpskofferter, og etter hvert hjertestartere, evakueringsstoler, med mer.

Høgskulen på Vestlandet (HVL) er en av de største utdanningsinstitusjonene i landet, med rundt 16 000 studenter, og campus i Bergen, Haugesund, Stord, Førde og Sogndal.

Av: Susanne Mathiesen Monsen Publisert: 14.06.22

- Det er spennende å få jobbe med en av de største og viktigste høyskolene i landet, sier Kristoffer Gullaksen i Røde Kors Førstehjelp. - Høgskulen viser at de tar førstehjelp på alvor, og går foran som et svært godt eksempel på hvordan ivareta elever og ansattes sikkerhet, sier Gullaksen.

Synlig og lett tilgjengelig

Det er plassert 15 hjertestartere i HVL sine bygg på Kronstad. Du finner hjertestarter ved alle innganger i K1 og K2, i H-bygget og O-bygget. I tillegg er to plassert utendørs.

- I starten var det litt tilfeldig hvor vi plasserte hjertestarterne sier driftsavd på Høgskulen, For å unngå bomtur eller og at noen må løpe rundt å lete, var det enklere å ha en ved hver inngang. Da kan alle være trygg på at det er bare å løpe til nærmeste utgangsdør for å finne hjertestarter, sier driftsavdelingen på Høgskulen.

I tillegg til hjertestarter, er det også en førstehjelpskoffert. Driftsteknikeren sjekker at utstyret er intakt og oppdatert i starten av hver måned.

- Vi har laget en førstehjelpsstasjon på hver plassering. Her er det minimum en hjertestarter og en førstehjelpskoffert. I tillegg har de fleste steder også evakueringsstol, og noen steder spesifikt utstyr etter hvilken risiko som er på den delen av skolen, sier de videre. 

Høyskolen Vestlandet webside3.jpg

Kristoffer Gullaksen i Røde Kors Førstehjelp viser frem en av hjertestarterne som er utplassert på Høyskolen på Kronstad.

Føler et samfunnsansvar

Det er også mye aktivitet rundt skolen på kveldstid.  Derfor har Høgskulen også to hjertestartere ute i varmeskap, både på sørsiden og nordsiden av campus. Hjertestarterne er registrert på 113.no slik at de er tilgjengelig for alle. På den måten tar HVL et samfunnsansvar, slik at det døgnet rundt er lett tilgjengelige hjertestartere i nabolaget. Til tross for god synlighet og utendørs plassering opplever de at hjertestarterne får henge i fred.

- Vi var litt bekymret i begynnelsen for at noen skulle stjele eller gjøre hærverk på utstyret, men vi opplever at det får henge i fred. Vi tror folk har respekt for livreddende utstyr, forteller avdelingen. 

Et godt samarbeid

- Vi har en god dialog med vår kontaktperson hos Røde kors førstehjelp. Vi får grei oppfølging og bestiller nytt utstyr fortløpende. Driftstekniker bestiller og fyller på førstehjelpsutstyr når det trengs, sier driftsavdelingen.

I tillegg til Bergen, har Høyskolen på Vestlandet avdelinger i Haugesund, Førde, Sogndal og på Stord. Nå skal de fire andre skolene følge etter, og er allerede godt på vei med å følge avdelingen i Bergen sitt førstehjelpsoppsett.

-  Vi er godt i gang med å plassere utstyr på de andre skolene. Det er fint å se at også de setter sikkerheten høyt og vil gjøre det tryggere å være på skolen, avslutter Kristoffer Gullaksen.

Høyskolen Vestlandet webside2.jpg

HeartSine PAD 350 hjertestarter - NORSK TALE

kr 13 738 inkl mva

Før: kr 17 488 inkl mva

Rotaid Plus skap med alarm (uten varme)

kr 3 359 inkl mva

Evakueringsstol for trapper standard

kr 13 738 inkl mva

Førstehjelpskoffert komplett (stor koffert)

kr 2 488 inkl mva