Verdens hjerte- og lungeredningsdag

16. oktober markerer vi Verdens hjerte- og lungeredningsdag. Hensikten med dagen er å sette fokus på kunnskap om hjerte-lungeredning og hvordan man bruker en hjertestarter.

Hva er Verdens hjerte- og lungeredningsdag? 

Dette er en dag for å øke oppmerksomheten på å kunne utføre hjerte- og lungeredning (HLR) og å bruke en hjertestarter. Viktigheten av at de i nærheten setter i gang med livreddende førstehjelp er et hovedbudskap for å øke overlevelsen i Norge. Den største faktoren for å redde noen som får hjertestans er tid: Tidlig hjerte- og lungeredning, og rask tilkobling av hjertestarter. De første minuttene er helt avgjørende.

Kunnskap redder liv

Hvert år får mer enn 3000 mennesker hjertestans utenfor sykehus. I tillegg skades tusenvis hjemme, på jobb og på fritiden. Norge har akuttmedisinsk beredskap i verdensklasse, men i de kritiske minuttene før helsepersonell ankommer, utgjør innsats fra de som tilfeldigvis befinner seg i nærheten ofte forskjellen på liv og død.

I år fyller Røde Kors Førstehjelp 15 år. En av våre to hovedmålsetninger er å øke befolkningens kunnskap om førstehjelp, og vi er stolt over å ha avholdt mer enn 30.000 førstehjelpskurs for mer enn 420.000 kursdeltakere gjennom årene. I tillegg har vi utplassert mer enn 22.000 hjertestartere over hele landet. ved at man lærer seg førstehjelp og utplasserer hjertestartere, kan enda flere liv bli reddet.

Er din hjertestarter operativ og klar til bruk? 

Vi vil også benytte dagen til å minne deg på å sjekke din hjertestarter. Felles for alle hjertestartere er at det finnes en utløpsdato for både batteri og elektroder. Sjekk batteriet og elektrodenes utløpsdato, og sikre at den er operativ og klar til bruk. En hjertestarter som ikke fungerer når du trenger den, kan heller ikke redde liv. 

Foto: Laerdal Medical

Reddet liv på Golfbanen

To år etter at Fana golfklubb mottok en hjertestarter i gave fra en lokal bedrift, falt Reidar Aarskog om med hjertestans under en seniorturnering på Fana Golfklubb 29. juni. Her kan du se hvordan tidlig og god førstehjelp reddet livet hans.

- Ifølge legen på sykehuset var det avgjørende at førstehjelperne gjorde jobben de gjorde. Om ikke ville jeg fått varige skader, og ikke vært den mannen jeg er i dag, sier Reidar.

HeartSine PAD 350 hjertestarter - NORSK TALE

kr 13 738 inkl mva

Før: kr 17 488 inkl mva

HeartSine PAD 360 hjertestarter - HELAUTOMATISK

kr 21 238 inkl mva

Helautomatisk hjertestarter Powerheart G5

kr 27 488 inkl mva