Røde Kors´ råd i varmen

Mer enn 6 av 10 av oss har opplevd ubehagelig varme i Norge. Samtidig sier annenhver nordmann at de ikke har fått eller sett informasjon om hvordan man skal beskytte seg mot varmen.

Sommermånedene kan varmebølger gjøre det utfordrende å holde seg kjølig og komfortabel. Når temperaturen stiger, er det viktig å ta visse forholdsregler for å beskytte helsen og trivselen din.

En av de viktigste tingene du kan gjøre når det er veldig varmt ute, er å sørge for at du drikker nok væske. Væskeinntak er essensielt for å forhindre dehydrering. Klærne du velger å ha på deg kan ha en stor innvirkning på hvor komfortabel du føler deg i varmen. Optimalt sett bør du velge lette, løstsittende plagg som tillater luftsirkulasjon og pusteevne. 

Når temperaturen er ekstrem, er det viktig å begrense tiden du tilbringer utendørs i den sterkeste solen. Hvis du må være ute, prøv å søke skygge under et tre, et parasoll eller finn en kjøligere plass som gir deg beskyttelse mot direkte sollys.

For å kjøle ned kroppen og holde deg komfortabel, kan du ta kjølige dusjer eller bad. Dette hjelper deg med å senke kroppstemperaturen og gir en midlertidig lettelse fra varmen.

Ni heteråd:

Røde Kors har satt sammen ni råd som er gode å ha med seg når temperaturene er høye:

Røde Kors´ råd i varmen:

  1. Hold deg i skyggen på de varmeste dagene. 
  2. Drikk vann ofte, selv hvis du ikke føler deg tørst.
  3. Pass på de aller yngste, eldre, og kronisk syke familiemedlemmer og naboer – små, syke og gamle kropper tåler høye temperaturer dårligst.
  4. Oppsøk hjelp hvis du føler deg dårlig og får symptomer på overoppheting – som hodepine, svimmelhet, forvirring, høy kroppstemperatur og kvalme.
  5. Hjelp andre med symptomer på overoppheting eller dehydrering til å kjøle seg ned, få i seg vann, og søke akutt hjelp hvis de trenger det.
  6. Sjekk værmeldingen før du legger dagsplanen! Hvis du skal jobbe ute, trene mye eller gå i fjellet om sommeren er det viktig at du tar lange pauser når dagen er på sitt varmeste.
  7. Vær forsiktig når du bader – bad ikke alene, og overvurder ikke dine egne svømmeevner.
  8. Hvis du føler deg for varm innendørs, så kan en luftetur i skogen, en tur på biblioteket, eller et besøk på museum eller kjøpesenter være en god måte å kjøle seg ned på.
  9. Hold soverommet så kjølig som mulig, det gir bedre hvile og tåleevne i heten.

Kilde: Røde Kors 

Husk også at bruk av solkrem er avgjørende for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler. Velg en solkrem med høy solbeskyttelsesfaktor (SPF) og bruk den rikelig på eksponert hud. Husk å påføre solkrem jevnlig, spesielt etter svetting eller bading. 

Uansett hvor du skal tilbringe sommeren, ønsker vi deg og dine en trygg og fin sommerferie. 

Her kan du lese flere førstehjelpstips for en tryggere sommer.