Hei, for at du skal se rette priser, velg om du vil se dem med eller uten MVA.

Vi ønsker deg en fin vinter!

Vi ønsker deg en fin sommer!

 

Hjertet stoppet på jobben, men hjertestarter ga nytt liv.

Ulf-Gøran Loland var bare 46 år da han falt om på jobben. Mange tilfeldigheter er grunnen til at han i dag lever.

Se Ulf-Gøran og kollegene fortelle historien her:

Ulf-Gøran jobber i design- og teknologiselskapet Making Waves i Oslo, hvor han har jobbet som utvikler i mer enn 13 år. En kveld etter jobb skulle han holde ølkurs i kantinen. Med mer enn 400 ansatte, var dette et populært initiativ, og interesserte kolleger kom for å lære.

Hell i uhell

Vi skrur tiden tilbake seks år. Det var nemlig en situasjon som fikk selskapet til å tenke litt ekstra på sikkerheten til de ansatte. En tidligere ansatt falt tragisk om og døde av hjertestans på en fotballtrening. Det ble dermed kjøpt inn en hje

rtestarter til kontoret. Dette er en av årsakene til at Ulf-Gøran Loland lever i dag.

Flere tilfeldigheter

Torsdag 28. januar er en dag Ulf-Gøran ikke glemmer med det første. Dette er dagen han skulle holde ølkurs for kollegene sine. Han var tidlig ute og forberedte seg  kantinen, hvor kurset skulle holdes. En annen tilfeldighet som også gjør at Ulf-Gøran i dag lever, er at to av kollegene hans også var tidlig ute til foredraget.  

— Det er faktisk det siste jeg husker. At to av kollegene mine kommer ned trappen. Jeg enset dem, men var opptatt med å gå gjennom notatene mine en siste gang før jeg skulle starte kurset. Jeg hadde satt frem ølet vi skulle smake på, og fordelt papirer og

notater. Så gikk det i svart, forteller Ulf.

Hørte et dunk

De to kollegene hadde akkurat hengt fra seg jakkene da de hørte et dunk. De snudde seg og så Ulf ligge livløs på gulvet. De løp bor, men trodde først at Ulf-Gøran hadde fått føling, da han har diabetes type 2.

Men det var ingen føling. Ulf-Gøran hadde mistet kontakt med hjertet sitt.

På dette tidspunktet måtte de tenke kjapt, og ga hverandre deres hittil viktigste arbeidsoppgaver. Én av dem skulle ringe 113. Den andre skulle begynne med hjerte- og lungeredning.

Trodde ikke det var ekte

Michelle, en kollega som også skulle på ølkurset, trodde dette var nok et livredningskurs da hun kom ned i kantinen. Making Waves avholder nemlig slike kurs to ganger i året. Men stemningen var trykket, og den eneste lyden hun hørte var fra høyttaleren på en telefon som lå på bakken. Da forstod hun alvoret.

— Jeg har blitt fortalt av Michelle at hun tenkte tilbake på en epost vi fikk da vi flyttet inn i bygget vårt. Der ble det nevnt en hjertestarter vi kjøpte etter ulykken med kollegaen som falt om på trening, sier Ulf-Gøran.

Michelle løp opp til resepsjonen, og kom raskt tilbake med hjertestarteren som da allerede var åpnet.

 Kroppen gjorde et byks

Takket være snartenkte kolleger ble hjertestarteren kjapt koblet til Ulfs bryst. Den lille maskinen begynte å snakke, men kollegene hadde allerede gjort stegene hjertestarteren ramset opp. Michelle tok situasjonen i egne hender, og plasserte «paddene» etter instruksjoner fra illustrasjoner hun fant i boksen til maskinen. Etter en kjapp analyse fra hjertestarteren ble det anbefalt ett støt, og kollegene trykket så på knappen. Den livløse kroppen til Ulf gjorde et byks. Brystet hans ble løftet fra bakken, og hjertet begynte å slå igjen.

Ambulansen ankom omtrent tre minutter etter, og helsepersonellet byttet hjertestarteren med deres egen. Analysen til helsepersonellet viste at det ikke var behov for flere støt, og at kollegene til Ulf-Gøran hadde klart å blåse liv i han. Ulf-Gøran ble fraktet inn i sykebilen, og kjørt videre til Ullevål sykehus. Én fra ambulansepersonellet ble igjen på Making Waves og gikk gjennom situasjonen med de involverte. De hadde gjort alt riktig.

Takker kollegene

— Vi hadde et førstehjelpskurs omtrent to uker etter hendelsen. Selv om jeg var sykemeldt på dette tidspunktet var jeg med på kurset. To personer fra Røde Kors Førstehjelp viste oss diagrammet fra hjertestarteren som var koblet til meg, og vi fikk se at hjertet mitt bare hadde stått og vibrert uten å slå. Hjertestarteren hadde anbefalt ett støt som hadde fått hjertet mitt til å slå igjen. Jeg syntes det var interessert å se, men samtidig var det makabert å bli vist mitt eget liv i revy, forteller Ulf-Gøran.

— Jeg føler at hendelsen som skjedde i 2012 på fotballtreningen er mye av grunnen til at jeg lever i dag. Hjertestarteren var det som gjorde at det ble liv i meg igjen, men det var også veldig viktig at kollegene mine ga meg hjerte- og lungeredning. HLR, sammen med et støt fra hjertestarteren, er grunnen til at jeg er i dag er i live og uten noen varige mén, sier Ulf-Gøran takknemlig.

Hjertestarteren som ble brukt i denne saken er en Powerheart G5 fra Cardiac Science. For mer informasjon om hjertestarteren, KLIKK HER