Forward Hearts – en livreddende hjertestarter i gave

Forward Hearts lar overlevende donere bort en hjertestarter til et allmennyttig formål etter selv å ha blitt reddet av hjertestarter.

Av: Susanne Mathiesen Monsen

Det er hjertestarter-produsenten HeartSine som lar overlevende potensielt være med på å redde et nytt liv. Ved plutselig hjertestans, er livet i akutt fare. Hvert år får cirka 3000 mennesker i Norge hjertestans utenfor sykehus. Får man hjertestans, starter ikke hjertet å slå igjen uten at noen hjelper.

-          Forward Hearts sitt program er en fantastisk mulighet som gjør det tryggere for andre, ved å la overlevende gi bort en hjertestarter gratis til et sted der mange mennesker ferdes, sier Susanne Mathiesen Monsen, markedsansvarlig i Røde Kors Førstehjelp.

Over hele landet er det utplassert hjertestartere gjennom Forward Hearts.

-           Vi har utplassert flere hjertestartere via programmet, og ingenting gleder oss mer enn å kunne bidra til økt trygghet i det offentlige rom, sier Monsen.

Hjertesikker på Vannkanten Badeland

Vannkanten Badeland i Bergen har fått utplassert en hjertestarter som gave via Forward Heart. Den er plassert inne på badeanlegget, lett tilgjengelig for sine besøkende.

-          Rett over nyttår i januar 2019, fikk en ung person hjertestans på et treningssenter i nærområdet. Kombinasjonen hjerte-lungeredning og hjertestarter er grunnen til at han lever i dag. Vi informerte ham om Forward Heart, og han ønsket å donere hjertestarteren til et sted der mange unge ferdes. Valget falt på Vannkanten Badeland, forteller Susanne.

Selv om et kjøpesenter har hjertestarter, kan det være langt å løpe for å hente den. Det at denne er lett tilgjengelig på badelandet øker sikkerheten for de besøkende.

Vurderer du hjertestarter? Klikk HER for å lese mer om Heartsine PAD 350.  

Takknemlig for gaven

I midten av mars møtte Røde Kors Førstehjelp opp på Vannkanten for å overrekke den nye hjertestarteren. Den skal henge godt synlig på veggen midt i badelandet slik at alle enkelt kan lokalisere den om en kritisk situasjon skulle oppstå.

-          Tusen takk til dere alle for at det var vi som ble valgt ut til å få en ny, egen hjertestarter på badelandet. Forward Hearts er et fantastisk program! Sier en takknemlig Mette Thormodsen, daglig leder på Vannkanten Badeland.

Hvert sekund teller!

Det mest alvorlige som kan inntreffe et menneske er at hjertet slutter å slå, altså at man får hjertestans. Da slutter hjertet å pumpe blod og pasienten vil være død i løpet av få minutter hvis ikke riktige tiltak iverksettes. Ved alle tilfeller av livstruende sykdommer eller skader er det behov for tidlig handling, tidlig varsling, tidlig førstehjelp og tidlig medisinsk behandling.

-          Det står om minutter hvis noen får hjertestans. Forskning viser også at sannsynligheten for å overleve hvis du får hjertestans, faller med 7-10 prosent for hvert minutt som går om pasienten ikke mottar noen behandling, sier Monsen i Røde Kors Førstehjelp.

Hvert år blir cirka 3000 mennesker rammet av plutselig og uventet hjertestans utenfor hjemmet. Flere kunne vært reddet om de fikk livreddende førstehjelp og det var hjertestarter tilgjengelig.

-          22-åringen som ble rammet av hjertestans er en påminnelse om at hjertestans kan ramme hvem som helst og når som helst. Førstehjelpskunnskaper og hjertestartere redder liv. Muligheten for at noen kan være avhengig av dine førstehjelpskunnskaper er tilstede. Da gjelder det å være best mulig forberedt, avslutter hun.

For å lese mer om førstehjelpskurs, klikk HER