Mange hjertestartere trenger nytt batteri og elektroder

Røde Kors Førstehjelp vil minne folk på å følge med om hjertestarteren deres er operativ og klar til bruk: – Mange hjertestartere har batteri og elektroder som har gått ut på dato.

Bettina Karin Knudsen, Røde Kors, demonstrerer bruken av hjertestarter på førstehjelpsdukker. Foto: Ruben André M. Njøtøy

Foto og tekst: Ruben André M. Njøtøy - Fanaposten.no

I forbindelse med åpning av grindbygget på Storrinden var frivillige fra Fana Røde Kors til stede for å demonstrere hjertestartere og hjerte-lungeredning.

En bedrift i Fana, som ønsker å være anonym, har donert bort flere hjertestartere for å øke sikkerheten i Fana bydel. En av disse er utplassert på bunnen av Storrinden i et utendørs varmeskap for hjertestartere.

Dermed fikk Røde Kors Førstehjelp blomster og takk for innsatsen under åpning, men Susanne Mathiesen Monsen, tok seg tid til å snakke om bekymringer til Fanaposten.

– Vi har mottatt telefoner fra personer som ønsker å gå til anskaffelse av en hjertestarter etter en hjertestans, sier hun.

– Det er positivt at folk bidrar til at flere hjertestartere blir tilgjengelig, fordi forskning viser at jo nærmere en hjertestarter er ved hjertestans, jo større sjanse er det for å overleve.

Utdatert

Den største bekymringen til Monsen er at det kan være langt mellom hjertestarterne. Ved plutselig hjertestans teller hvert sekund.

– Ved å registrere hjertestarteren på 113.no, vil en også bli påminnet når det er på tide å bytte elektroder og batteri. Dette gjør hjertestarteren synlig i kartet på 113-sentralen, sier hun.

– Selv om det er hjertestarter i nærheten, er det like viktig å raskest mulig varsle 113 og å starte hjerte-lungeredning. Vi anbefaler alle å ha jevnlig førstehjelpskurs, for å være bedre forberedt om noe skulle skje.

Fanaposten_Storrinden2.jpg

Ida Smørdal og Håvard Hestetun fra Fana Røde Kors demonstrerer førstehjelp. Foto: Ruben André M. Njøtøy

Hvis en hjertestans inntreffer vet vi at ved å iverksette hjerte-lungeredning og å bruke hjertestarter innen 3 minutter, er det betydelig større sjanse for å overleve, enn etter ti minutter.

Hyppigheten man skifter batteri og elektroder varierer fra maskin til maskin. Sjekk datostempling på batteri og elektroder for å se utløpsdato.

Fanaposten_Storrinden3.jpg

Ida Smørdal, Fana Røde Kors, Ina Karlsen Røde Kors Førstehjelp, Bettina Karin Knudsen, Fana Røde Kors, og Håvard Hestetun, Fana Røde Kors, var tilstede under åpningen av grindbygget Storrinden. Foto: Ruben André M. Njøtøy

Demonstrasjon

Lørdag var stien opp til Storrinden preget av frivillige fra Fana Røde Kors som hadde demonstrasjon om hvordan hjertestarter skal brukes.

– Vi synes det er utrolig kjekt å spille på lag med lokal befolkningen om å plassere ut hjertestartere på turstier, sier Ina Karlsen, Røde Kors Førstehjelp.

En hjertestarter koster fra 10.000 kroner og oppover.

– Alt overskuddet til Røde Kors Førstehjelp går til det lokale og nasjonale Røde Kors, sier Karlsen.