Skiløper Sondre overlevde hjertestans

I en alder av 26 år fikk Sondre plutselig hjertestans. Nå anbefaler han alle idrettslag og klubber til å skaffe seg hjertestartere.

Publisert: 12.11.2019 

Det begynte som en helt vanlig morgen. Sondre skulle kjøre kjæresten sin til jobb, før han selv skulle videre på trening. Han er skiløper, og bruker dagene på Olympiatoppen. - Jeg merket ingen symptomer i forkant. Jeg kjente kanskje litt ekstra tung dunking i hjertet på den ene treningen i forhold til hva jeg er vant til, men det varte bare i 10-15 sekunder, forteller Sondre Turvoll Fossli.

- Det verste man kan gjøre, er å ikke gjøre noen ting

På E18 ved Skøyen kjørte Sondre plutselig til siden og stoppet bilen. En bevisstløs Sondre ble så dratt ut av førersetet av kjæresten. Det var ikke tvil, noe var galt og 113 måtte ringes. I samme øyeblikk syklet Pål Even Jahren tilfeldigvis forbi, på vei til jobb. Han var snartenkt, og kom raskt i gang med hjerte- og lungeredning på Sondre. - Hvis jeg ikke hadde tatt førstehjelpskurs, hadde jeg nok vært en av dem som står og ser på sidemannen. Kommer man opp i en sånn situasjon, er det verste man kan gjøre, å ikke gjøre noen ting, sier Jahren.

Etter hvert kom en politimann og tok over kompresjonene for Jahren, og etter bare noen minutter kom en akuttbil. Ved hjelp av 3 sjokk med hjertestarter fikk de liv i Sondre igjen. - Det at hjertet kan stoppe på hvem som helst, har vi fått flere eksempler på de siste årene, sier Jahren. 

Oppfordrer til å lære hjerte- og lungeredning

Sondre var en toppidrettsutøver på bare 26 år da han fikk hjertestans. Nå ønsker å bruke historien sin til å oppfordre alle idrettslag og klubber til å skaffe seg en hjertestarter, og få med seg et kurs hvor en lærer seg hvordan hjertestarteren brukes.

Tilfeldig passerende syklist og livredder, Jahren, understreker hvor viktig det er å ha en hjertestarter til stede også på jobben. - Du må undersøke om det er en hjertestarter der du jobber. Hvis ikke, må du si til sjefen at dere må skaffe dere en. Og så må du vite hvordan du skal bruke den - det burde jo ikke være så vanskelig å finne telefonnummeret til Røde Kors og få ordnet et kurs, sier Jahren.

Se den gripende historien til Sondre her: