Flere privatpersoner kjøper hjertestarter

En undersøkelse gjort av Røde Kors Førstehjelp, viste at over en halv million nordmenn kunne tenke seg å kjøpe en hjertestarter til hjemmet. – At prisen har gått betydelig ned de siste årene, gjør at vi ser en markant økning i privatmarkedet, sier Fredrik Aasebø, adm. dir. i Røde Kors Førstehjelp.

- For 10 år siden var det typisk at en hjertestartet kostet 30.000 kroner. Det var stort sett større bedrifter som den gang kunne ha hjertestarter i beredskap, sier Aasebø.

I dag får du en hjertestarter til under halve prisen, noe som er smertegrensen for mange. Man ser derfor nå at mange går til innkjøp av hjertestarter til å ha hjemme, på hytta eller andre steder man tilbringer mye fritid. Utviklingen har gått fra at helsepersonell var de første som tok hjertestarterne i bruk, til at bedrifter og offentlige instanser fikk dem, til at det nå er privatmarkedet som ønsker seg den samme muligheten.

Innovasjonen beveger seg lynraskt

Teknologien innenfor hjertestartere har utviklet seg like raskt som prisen har gått ned de siste årene.

- De har gått fra å være store, tunge og ikke minst kostbare, til å være rimelige, mindre og lettere. Samtidig er de også mer robust og svært brukervennlige, sier Aasebø. 

Trenden er altså at flere og flere går til innkjøp av hjertestartere til hjemmet. Dette henger trolig sammen med at vi lever lengre og har bedre råd.

- Hvorfor skal man ikke ha denne beredskapen i hjemmet? Cirka 3000 mennesker får hjertestans utenfor norske sykehus hvert år. Dette er en medvirkende årsak til at flere ønsker å sikre seg og føle seg trygg hjemme, sier Aasebø.

Han forteller at de til og med har flere eksempler der folk tar med seg hjertestarterne i en tursekk, fordi de er så liten og lett.

Vurderer du å kjøpe hjertestarter? Her finner du en oversikt over våre hjertestartere for privatpersoner og bedrifter.

Kan skje hvem som helst

Det mange ikke er klar over, er at hjertestans kan skje hvem som helst og at tid er mer avgjørende enn mange tror. I tillegg kan responstiden til ambulansen være noe lang i Norge.

- Vi har lest mange saker i media om at flere enn bare de stereotypiske personene får hjertestans. For eksempel er det flere unge toppidrettsutøvere som har fått hjertestans, sier Aasebø.

Svært brukervennlig

Røde Kors Førstehjelp anbefaler alltid førstehjelpskurs, slik at terskelen blir lavere når en situasjon oppstår, men det er ikke nødvendig for å ta i bruk en hjertestarter. Hjertestartere er i dag så enkle å ta i bruk, at hvem som helst i utgangspunktet kan bruke dem.

Ønsker å gjøre hjertestartere tilgjengelig for flere

Vi ønsker at flest mulig skal ha tilgang på denne type livreddende produkt. Det er i dag veldig mange bedrifter og foreninger som har utplassert hjertestarter, men i sameier, hyttelag, båtforeinger og lignende, er det fortsatt en lang vei å gå. Derfor har Røde Kors førstehjelp nå sommerkampanje på hjertestarter til privatmarkedet.

HeartSine PAD 350 hjertestarter - NORSK TALE

Heartsine

kr 13 738 inkl mva

Før: kr 17 488 inkl mva

Norges desidert mest solgte og mest robuste hjertestarter!

HeartSine PAD350 er en halvautomatisk hjertestarter som passer alle typer bedrifter, organisasjoner, i hjemmet eller andre steder man oppholder seg på fritiden.