Røde Kors Førstehjelp

 

Kollapset på jobb – fikk hjelp av snartenkte kunder

Kim Hedlund Vagstad (28) ble bårret inn på melkekjølen etter hjertestans. Nå ønsker han mer fokus på førstehjelp

BÅRET PÅ MELKEKJØLA: Kim Hedlund Vagstad fikk for en tid tilbake hjertestans på jobb. Nå er håpet at hans historie kan sette søkelyset på hvor viktig det er å kunne førstehjelp.

FOTO: KAROLINE STANGENES / NRK

Artikkel hentet fra nrk.no

– Det begynte som en vanlig arbeidsdag på Rema 1000 i Stokke. Jeg gikk min faste runde for å stenge butikken. Jeg dro i snora på lagerporten for å komme meg ut, men da falt jeg om og alt ble svart, forteller Kim Hedlund Vagstad.

28-åringens hjerte hadde stoppet.

En kunde i butikken reagerte raskt og hentet hjelp. Det tok ikke mange sekundene før flere kunder var i full gang med livreddende førstehjelp.

– En av dem løftet meg inn på melkekjøla etter beskjed fra ambulansepersonell. De vurderte fryselageret, men tenkte at det kunne være en litt for heftig overgang, sier Vagstad.

Hendelsen går tilbake i tid og etter hvert har 28-åringen blitt svært opptatt av at alle må lære seg førstehjelp.

Klinisk død i over en time

Kundene i butikken holdt på med hjerte- og lungeredning i 15 minutter frem til ambulansen kom. Etter 57 minutter med livreddende førstehjelp, klarte ambulansepersonellet å få hjertet til å slå.

– Det er ikke sikkert jeg hadde overlevd om det ikke hadde vært for kundene som reagerte og handlet så raskt, sier Vagstad.

Jon Erik Steen-Hansen, klinikkoverlege for AMK, sier nedkjøling hypotetisk kan ha en effekt.

– Det vi vet, er at nedkjølte nerveceller tåler oksygenmangel mye bedre. Men å få til dette i praksis utenfor sykehus, har vist seg å ikke være så enkelt.

Steen-Hansen legger vekt på at det viktigste er å starte livreddende førstehjelp tidlig.

– Om en person blir bevisstløs, skal du ikke bruke tid på å finne puls. Ofte er det vanskelig å vite om du kjenner din egen puls eller den andres.

– Det viktigste er å starte med brystkompresjoner med en gang. Man må ikke være engstelig for å starte unødvendig gjenopplivning, sier Steen-Hansen til NRK.

Skremmende opplevelse

Daværende kjøpmann Rolf Erik Sørensen på Rema 1000 i Stokke var hjemme da han fikk en telefon fra en ansatt om hva som hadde skjedd.

– Jeg husker ingenting av kjøreturen til Stokke. Det var en ekkel opplevelse da jeg kom frem. Vi fikk ikke noe kontakt med Kim. Vi klarte å stenge butikken og få ut folk.

– Vi tok vare på hverandre mens vi sto der, forteller Sørensen.

– Jeg var heldig

Vagstad lå 14 dager i kunstig koma, men var raskt tilbake på jobb etter hendelsen og har minimalt med fravær. Hjertestansen har ikke gitt han noen varige men.

Etter hendelsen har Vagstad blitt svært opptatt av at alle lærer seg livreddende førstehjelp.

– Folk bør lære gjenopplivning fra barneskolealder. Man vet aldri når man kommer utfor en slik hendelse. Det kan like gjerne være han som fyller opp brushylla med Cola i butikken som får hjertestans. Akkurat som meg.

– Da er det viktig at du vet hva du skal gjøre. Jeg var heldig.

Han har fått møtt noen av de snartenkte kundene i ettertid, men ikke alle. Det håper han at han får muligheten til.

– Jeg er utrolig takknemlig for den kjappe reaksjonen. Jeg håper de jeg ikke har møtt, kan ta kontakt med meg så jeg får sagt tusen takk, sier Vagstad.