Røykvarslere redder liv

1. desember er røykvarslerens dag – og en fin påminnelse om å teste røykvarsleren hjemme og bytte batteri. Desember er høytid for baking og matlaging, levende lys og ikke minst elektriske lys. Det gjør også at desember er en av årets verste brannmåneder.

Kilde: Norsk Brannvernforening/Sikkerhverdag.no

Røykvarsler i hjemmet

Røykvarsleren er hjemmets viktigste livredder ved brann. Hva trenger du? Hvor skal du henge de opp? Hvordan skal de vedlikeholdes?

Alle boliger skal ha brannalarmanlegg eller røykvarslere. Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje. De skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Hvis det begynner å brenne på et soverom, kan det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer. Derfor bør du har røykvarslere på soverom.

Koble røykvarslerne sammen

Flere røykvarslere gir økt trygghet. Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du i tillegg koble røykvarslerne sammen (seriekoble). Dette virker slik at når en røykvarsler går et sted, så går alle varslerne samtidig. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. 

Riktig plassering

  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
  • Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
  • I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

Slik sjekker du røykvarsleren

Test røykvarsleren minst en gang per måned, og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. På nyere røykvarslere skal det være tilstrekkelig å teste ved å holde inne testknappen i noen sekunder. Du behøver normalt ikke teste med røyk.

Bytt batteri ved behov, gjerne en gang i året. De fleste røykvarslere avgir korte pip når batteriet begynner å bli dårlig. Du må da skifte batteri så snart som mulig. Et alternativ er å montere røykvarslere som kobles til strømnettet. Dette er påkrevd i nye boliger.

Røykvarslere bør rengjøres minst en gang i året. Bruk en støvsuger på svak styrke. Vær forsiktig så du ikke skader elektronikken.

Som alle andre apparater, har røykvarslere begrenset levetid. Over tid fylles røykvarslerne av støv og fett, og tekniske komponenter kan bli svekket eller slutte å fungere. Vi anbefaler at røykvarslerne byttes ut minimum hvert tiende år.

1. desember - røykvarslerens dag

Vi anbefaler at du skifter alle batteriene i samtlige røykvarslere 1. desember hvert år. De fleste røykvarslere avgir korte pip når batteriet begynner å bli dårlig. Du må da skifte batteri så snart som mulig. Et alternativ er å montere røykvarslere som kobles til strømnettet.

Kilde: Norsk Brannvernforening/Sikkerhverdag.no